Sådan graver du en perfekt grøft

Du har et stykke jord. Måske har du meget jord. Uanset hvad du bruger det til, så er det ikke rart når vandet samler sig og gør store dele af din jord ubrugelig.

For at få vandet ledt væk er du nødt til at grave en grøft til dræn. Men du opdager hurtigt to store udfordringer. Den første er at du ikke kan løse opgave med håndkraft. Du får brug for en minigraver.

Den anden udfordring er at grave en grøft der rent faktisk løser opgaven med vandet.

En grøft skal have hældning

Det er ikke nok at grave et langt hul langs dit jordstykke. Grøften er nød til at have en lille hældning for at kunne lede vandet væk. Ellers vil vandet bare samle sig et nyt sted og give små oversvømmelser.

Derudover er siderne af grøften nød til at være stabile. En side der går lige op og ned vil skride sammen med tiden og blokere for vandet. Derfor skal siderne på grøften være skrå.

Brug en V-skovl

En god grøft graver du med en v-skovl. Minigraver-skovle fåes i mange varianter. Derfor er det vigtigt at du vælger den rigtige. Til grøfter og dræn kan du få en skovl der er formet til at lave fuldstændig lige grøfter. Og samtidig har de skrå stabile sider.

Skovlen kaldes også en profilskovl og kan fåes i forskellige størrelser. Hos Scanbolt kan du købe profilskovle i de fleste størrelser.

Tips til en flot grøft

Din grøft behøver ikke at være et kedeligt mudderhul. Du kan beklæde kanterne med græs og lægge sten i bunden. Det gør grøften dekorativ og mere naturlig. Det er en fordel hvis du skal bruge dræn til prydhaver eller en golfbane.

Uden i naturen er udseendet ikke vigtigst, men de fleste sætter pris på en naturlig grøft.