Er dit legetøj børnevenligt?

Økologi er et fænomen der har boomet i en hidtil uset grad i den vestlige verden i løbet af de seneste 10 år. 

Både inden for fødevareindustrien, detailbranchen og andre store industrier er økologi blevet noget vi tager stilling til – uanset om vi selv handler lidt, meget eller fuldstændigt økologisk. 

Nu er der også kommet fokus på økologisk legetøj til vores små børn. Hvorfor er økologisk legetøj bedre for børnene end ikke-økologisk legetøj?

Blandt andet indeholder økologisk legetøj ikke giftstoffer og skadelig kemi, som er blevet fundet i andet legetøj. I produktionen af økologisk legetøj tænkes der ikke alene på at legetøjet ikke må indeholde skadelige stoffer eller kemi, men der tænkes helt tilbage til hvor materialerne der bruges er blevet dyrket og hvilke arbejdsvilkår der er gældende for de mennesker der står for fremstillingen af materialerne. Der tænkes også på at spildprodukter skal kunne genanvendes i andre sammenhænge så ressourcerne udnyttes bedst muligt. 

Man kan også kalde økologisk legetøj for legetøj med god samvittighed, for det er i bund og grund dét der er idéen bag det. Både god samvittighed i forhold til de processer legetøjet har gennemgået, hvilken indvirkning det har haft på miljøet og selvfølgelig i sidste ende – fordi at vi er med til at skåne vores børn for unødvendige kemikalier i det legetøj, som de og deres legekammerater er i tæt kontakt med hver dag. 

Hvilke ‘skadelige’ kemikalier kan der overhovedet være i legetøj? Før i tiden da man var meget mindre striks omkring kemi, heriblandt i legetøj, var meget legetøj fyldt med stoffer der i dag anses som værende kræftfremkaldende, parfume der som bekendt skaber mange nye allergikere og andre hormonforstyrrende stoffer der på sigt kan skade børnenes helbred.

Økologisk legetøj kommer i dag i mange afskygninger – både træ- og plastiklegetøj kan fås økologisk, både små figurer, badeænder og bideringe. Tuscher, inkl. trylletuscher, farveblyanter, lim og fingermaling fås heldigvis også som et økologisk alternativ til de små. 

Rangler, sæbebobler, modellervoks, trædyr og træmad til trædyrene er også på listen over børnevenligt legetøj der fås fri for skadelige stoffer og som dit barn sagtens kan lege med og putte i munden uden at få unødige og farlige kemikalier ind i systemet.

Legetøjet findes i klare og stærke farver, der er sjove og samtidig er lavet af levnedsmiddelfarver som kan være naturligt forekommende mineraler der også er godkendt til brug i madlavning, som for eksempel bolcher og kage.